Na zakwasie

Chleb wieloziarnisty pszenno-gryczany

15 czerwca 2015

chleb wieloziarnisty1

Chleb jest tym, na co mój mąż czeka cały tydzień. Zwykle piątki bywają u nas dniem pieczenia chleba. W całym mieszkaniu roznosi się niepowtarzalny aromat pieczonego chleba. Kto nie piekł, ten nie wie o czym mowa. Ten chleb należy do naszych ulubionych. Dzięki mące gryczanej i dodatku miodu, świetnie wyczuwalna jest tutaj charakterystyczna nutka gryki.

Jeśli nie lubicie takiego smaku, mąkę gryczaną zamieńcie np na owsianą czy żytnią.  Część mąki pszennej jasnej, możecie zastąpić swoją ulubioną np sitkową. Chleb jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga większych umiejętności czy wyrabiania.
Chleb wieloziarnisty pszenno-gryczany

Chleb wieloziarnisty pszenno-gryczany

Składniki

  • 1 szkl. zakwasu (pszenny, pszenno-żytni, żytni)
  • 1 szkl. wody
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. mąki chlebowej pszennej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3,4 szkl. mąki gryczanej
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1/3 szkl. ziaren (siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam, mak)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka drożdży (opcjonalnie jeśli zakwas jest słaby)
  • tłuszcz i otręby do blaszki

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
  • Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto powinno być dość gęste i lepiące się do rąk.
  • Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na 1,5 - 2h do wyrośnięcia.
  • Blaszkę smarujemy tłuszczem, wysypujemy otrębami.
  • Do blaszki przekładamy ciasto i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni.
  • Spryskujemy piekarnik wodą lub wkładamy do środka naczynie z wodą w celu wytworzenia pary.
  • Wkładamy chleb i pieczemy przez 20 min. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
  • Chleb po wyjęciu studzimy na kratce.

Notatki

Chleb możemy dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami. Upieczony chleb odstaje dobrze od blaszki a puknięty palcem, wydaje głuchy odgłos.

http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-wieloziarnisty/
chleb wieloziarnisty

chleb gryczany

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Czy drobne modyfikacje są dopuszczalne ? a mianowicie czy mógłbym zastąpić mąkę gryczaną żytnią a miód gryczany rzepakowym ? będzie działać ?

          1. Cieszę się bardzo 😉 Zamiast maki gryczanej polecam pobawić się z innymi mąkami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *