Na zakwasie

Chleb pszenno żytni na zakwasie

17 września 2015
Jump to recipe

chleb na zakwasie

Dobry chleb jest tym co bardzo lubimy. Chrupiąca skórka, rozpływające się masełko na jeszcze ciepłym chlebie. I walka o to, kto zje piętkę 😉 W naszym domu, zwykle chleb piekę w piątek i jeden bochenek starcza nam na cały tydzień. Przez ten czas pozostaje oczywiście świeży.

Chleb pszenno – żytni często gości w naszym domu. Zwykle do niego dodaję siemię, słonecznik, dynię czy płatki owsiane. Jest chyba najbardziej uniwersalnym rodzajem chleba, który polubi większość osób. Co jest miłe to fakt, że niektórym tak chleb domowy smakuje, że wychodzą od nas zaopatrzeni w słoik z zakwasem lub proszą o kilka kromek na wynos.

Pieczenie chleba, również tego na zakwasie nie jest jakimś nadludzkim wyzwaniem 😉 Nie ma się czego bać, a jeśli nie dysponujemy silnym zakwasem, warto wspomóc się łyżeczką drożdży.

Ten przepis pochodzi akurat ze strony zajadam.pl, zmodyfikowany nieco przeze mnie

chleb pszenno żytni

Only registered users can comment.

  1. Dzień dobry
    przystępuje juro do wypieków i mam zasadnicze pytanie, a mianowicie czy ziaren dodaję po jednej łyżce każdego czy dodaję ” do smaku ” ?

    1. Może być po jednej łyżce i niekoniecznie każdego, ale tego co się ma na stanie.
      Ja daję zwykle siemię, mak, słonecznik po małej garstce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *