Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

zytnio-orkiszowy

Smaczny chleb orkiszowo-żytni na zakwasie, z nasionkami – tak jak to zwykle u nas bywa. Chleb prosty a zarazem szybki w wykonaniu. Nie potrzeba tutaj jakiś specjalnych umiejętności, aby go przygotować.

Skórka jest chrupiąca a miąższ chleba nie wysycha.

Chlebek nie wymaga zagniatania a jedynie wymieszania dłonią wszystkich składników. U nas w wersji ze słonecznikiem i siemieniem w środku, ale możecie dodać dowolne, ulubione ziarna.

W lecie, czas jego wyrastania wynosi ok 2-3h, przy dość mocnym zakwasie. Jeśli będziecie go wykonywać o innej porze roku, kiedy będzie chłodniej, będzie pewnie rósł dłużej.

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (750 u mnie)
  • 300 g mąki żytniej razowej
  • 500 ml wody
  • 2/3 szkl. nasion (u mnie słonecznik i siemię)
  • 2/3 szkl. zakwasu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki mieszamy dłonią na gładką masę.
  • Ciasto powinno być dość ciężkie, ale nie da się formować w bochen.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.
  • Po tym czasie ciasto przekładamy do keksówki natłuszczonej i posypanej otrębami.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na potrzebny czas.
  • Wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi nasionami (czarnuszka, mak, sezam, słonecznik, dynia itp).
  • Nagrzewamy piekarnik, pamiętając o naparowaniu.
  • Pieczemy 10 min w 230 stopniach.
  • Skręcamy temperaturę do 200 stopni pieczemy 20 min.
  • Skręcamy temperaturę do 190 stopni pieczemy 30-40 min.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/na-zakwasie/chleb-orkiszowo-zytni-zakwasie/

 

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Komentarz

Dodaj komentarz

(*) Pole wymagane, Twój email nie będzie publikowany