Chleby i bułki | Na zakwasie

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

1 sierpnia 2015

chleb żytni na zakwasie

Pyszny, prosty w wykonaniu chleb żytni. Wilgotny, niesamowicie dobry. Długo pozostaje swieży.

Do tego szybki do wykonania. Słowem, chleb codzienny.

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i miodzie

Chleb żytnio-pszenny na zakwasie i miodzie

Składniki

  • 1 szkl. zakwasu żytniego
  • 1 i 1/4 szkl wody
  • 2 szkl mąki żytniej sitkowej (typ 1400)
  • 2 szkl. mąki żytniej chlebowej (typ 750)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • mak i płatki owsiane do posypania
  • kminek (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania

  • Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Będzie dość rzadkie, klejące się do dłoni.
  • Keksówkę smarujemy tłuszczem i przekładamy ciasto. Wierzch smarujemy delikatnie wodą i posypujemy makiem i płatkami owsianymi.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 h.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika - wcześniej spryskanego wodą.
  • Pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni.
  • Pieczemy jeszcze godzinę.
  • Dla maszynistów:
  • Do misy urządzenia wlewamy zakwas i wodę, miód i kolejne składniki w dowolnej kolejności.
http://mieszamwgarnku.pl/chleby/chleb-pszenno-zytni-na-zakwasie/

chlebus2chlebus

Podziel się z innymi...
Share on FacebookShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Only registered users can comment.

  1. Proszę podać typ mąki sitkowej i chlebowej. Wolę się upewnić, bo bardzo rzadko w przepisach podane są nazwy jak wyżej. Najczęściej są to typy mąk..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *