Boże Narodzenie | Inne

Szybka masa makowa z mielonego maku

18 grudnia 2018

Dawno, dawno temu, w odległym mieście jak jako dziecko pomagałam mamie w przygotowaniu do Świąt, mieliłyśmy żmudnie mak w maszynce do mięsa. Czynność nader żmudna, bo mak się rozsypuje, a w dodatku mielimy go z cukrem i to nawet 3-krotnie. 

Nie dziwię się, że mama szybko przeszła na gotowe masy makowe z puszki. Bo płaci się niewiele, a oszczedza się masę czasu. I tak gotowa masa makowa zagościła nawet w moim domu. Coś jednak mnie tknęło, kiedy nie udała mi się strucla z makiem. Cała siadła, bo masa była zbyt wilgotna i ciężka. Wtedy to przyjrzałam się owej masie i zobaczyłam, ile w niej wody i innych dziwnych dodatków. Może, z lenistwa bym dalej używała gotowej masy, jednak mój mąż zdecydowanie odmówił konsumpcji wypieków z makiem z powodu obecności rodzynek.

I tak zawisła nade mną wizja wielokrotnego mielenia maku. I tu z odsieczą przyszła moja koleżanka, która uświadomiła mnie, że istnieje coś takiego, jak gotowy mak mielony.  I ten mak, uratuje wasze życie. Dzięki niemu oszczędzicie masę czasu i otrzymacie masę makową, zgodną z waszymi preferencjami smakowymi – z mniejszą ilością cukru, większą/mniejszą ilością bakalii itp.

Szybka masa makowa bez mielenia

Teraz kilka podpowiedzi. Mak chłonie różną ilość mleka, w zależności od producenta, więc warto w razie konieczności dolać odrobinę mleka, aby masa nie była zbyt sucha. 

Bakalie jak rodzynki, żurawina warto wcześniej namoczyć. Jeśli masy nie będą jadły dzieci to możemy moczyć je w alkoholu, który dodamy do masy. Jeśli makowca będą jeść dzieci, to bakalie moczymy w ciepłej wodzie, a do masy dodajemy olejek zapachowy.

Ja zawsze robię w grudniu „pseudo” kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tzn. robię ją weðług tradycyjnego przepisu, ale na koniec dolewam więcej wody, żeby skórka nieco w niej pływała. Dzięki temu robi mi się taki fajny aromat pomarańczowy, który dodaję do ciast czy właśnie takiej masy.

Możecie spotkać się jeszcze z jednym sposobem robienia masy makowej, poprzez zalanie gorącym mlekiem mielonego maku. Tak naprawdę to ja nie widzę w obu sposobach w smaku żadnej różnicy.

Szybka masa makowa z mielonego maku

Łatwa i szybka dp zrobienia masa makowa do makowców, ciast z makiem

Składniki

  • 2 op mielonego maku (400g łącznie)
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 300 g bakalii (orzechy, daktyle, rodzynki, płatki migdałowe, żurawina, morele)
  • 8 łyżek miodu (lub 4 miodu i 5 cukru)
  • 1 łyżka amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy

Wykonanie

  • Mleko podgrzewamy, jak będzie gorące dodajemy mak, dokładnie mieszamy.
  • Jeśli mleko szybko się całe wchłonie a masa jest sucha, dolewamy jeszcze ciut mleka.
  • Dodajemy posiekane bakalie, miód, amaretto, masło i skórkę pomarańczy. Cały czas podgrzewając mieszamy.
  • Próbujemy masę. Jeśli za sucha, dodajemy ciut mleka, jeśli za mało słodka, dodajemy miodu lub cukru, jeśli za mdła, dodajemy amaretto lub olejku migdałowego. 

Podziel się z innymi...
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *