Boże Narodzenie | Dania bezmięsne | Z drożdżami

Drożdżowo – kruche paszteciki z kapustą i grzybami

11 grudnia 2018

Bożego Narodzenia nie ma bez pasztecików lub krokietów z kapustą i grzybami. I nie, nie pieczarkami, tylko prawdziwymi grzybami leśnymi. I z zapachem gotowanej kiszonej kapusty i gotowanych suszonych grzybów i na zupę grzybową i na farsz, kojarzy mi się zapachowo Boże Narodzenie.

paszteciki z kapustą i grzybami

Tak jak kiedyś wam pisałam, najlepszy na świecie farsz robi mój tata. Kiedyś kręcił kapustę i grzyby przez maszynkę, a teraz drobniutko sieka je tasakiem, trzymanym  domu tylko chyba na tą okazję.

Farsz jest zawsze dośc konkretnie doprawiony i zawsze, jak nakładam go czy to do pierogów czy do krokietów czy pasztecików, to go podjadam. Nie sposób mu się oprzeć no i tak dobrze się kojarzy 😉

Teraz słów kilka o cieście. Jest pyszne, trochę kruche, trochę drożdżowe, dobrze się z nim pracuje. Ja lubię wierzch pasztecików posypać czarnuszką lub kminkiem, ale jeśli nie lubicie, zostawcie wierzch gładki.

Ciasto wykorzystywałam już wcześniej w przepisie na pieczone pierogi z mięsem.  Co prawda ciasto nie wymaga w ogóle wyrastania, ale w tym wypadku odstawiłam je na 15 min.

Polecam zrobić paszteciki już teraz i zamrozić, dzięki czemu oszczędzimy trochę czasu na gorący okres przedświąteczny.

Paszteciki drożdżowo-kruche z kapustą i grzybami

Pyszne paszteciki z kapustą i grzybami, idealne do barszczu. 
Słowo kluczowe: barszcz, boże narodzenie, grzyby, kapusta kiszona, wigilia

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 180 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 jajko
  • 5 g świeżych drożdży
  • 75 ml mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 żółtko do smarowania
  • przyprawy – kminek, czarnuszka opcjonalnie

Wykonanie

  • Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy.
  • Odstawiamy na 15 min, aż drożdże ładnie nam podrosną.
  • Z wszystkich składników wraz z rozczynem zagniatamy sprężyste ciasto. 
  • Ciasto odkładamy na 15 min pod ściereczkę.
  • Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy na placek, na który nakładamy farsz.
  • Placek zwijamy w rulon i tniemy w 3 cm kawałki.
  • Kawałki smarujemy żółtkiem i opcjonalnie posypujemy przyprawami.
  • Pieczemy w 200 stopniach na rumiano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating